joi, 24 ianuarie 2013

Pretzels – Povestea covrigeilor, „îngeri” cu iz dulceag

Înfriguraţi sau înfometaţi, în zilele răcoroase de toamnă, ne aşezăm la rând în faţa unei covrigării. Ne îmbie mirosul dulceag, aducând cu al pâinii dospite pe cuptorul bunicii sau al mamei. Consumăm un covrig braşovean cald, fără să ne gândim la originea sau forma lui, mulţumiţi că ne păcăleşte foamea, ne relaxează ori ne încălzeşte sufletul, atingând în taină, ca în treacăt, amintirea din copilărie.

Ţi-ai imaginat vreodată că acel covrig cu formă simetrică se aseamănă cu un înger, iar aripile lui s-au deschis în faţa creştinilor europeni timp de aproape un mileniu şi jumătate?

Brezei, un preparat cu semnificaţii religioase
 
Probabil tot ca reprezentare a unui înger şi l-au imaginat călugării italieni în secolul al Vll-lea, când au simţit nevoia să îl ofere ca recompensă copiilor care învăţau rugăciuni. încrucişând la mijloc firavele fire de aluat după o buclă mare, ei făceau să semene covrigelul cu încrucişarea unor mâini şi îl numeau „pretiola în scrierile străvechi, o descriere a covrigelului apare în documentele unei mănăstiri din sudul Franţei, dar şi ale unor mănăstiri greceşti, unde covrigul era prezent acum 1000 de ani, la anumite procesiuni.
în Germania i s-a spus „brezei” şi a devenit un simbol al breslei brutarilor din sudul ţării. Biserica Catolică priveşte covrigeii ca pe un preparat cu semnificaţie religioasă, dat fiind forma lor şi ingredientele simple, apa şi făina, care permit ca pretzels să fie consumaţi în timpul posturilor. Pretzels sunt asociaţi îndeosebi cu Paştele şi cu postul de dinaintea acestei sărbători, fiind ascunşi în grădină alături de ouă şi căutaţi de către copii, în dimineaţa primei zile de Paşte.
 
Şi dulce, şi sărat

Deşi atât de răspândit în lume, pretzel rămâne legat de cultura ţărilor germanice. Forma a rămas neschimbată, dar reţete după reţete au fost scrise în caietele gospodinelor şi brutarilor, fiecare cu secretele lor culinare. Confecţionaţi în Germania, Austria, Elveţia, dar şi în provincia franceză Alsacia, au fost denumiţi „bretzel”, „brezn”, „ brezgen”, „ brezga”, „ bretzef „bretschl”…
Brutarii i-au presărat cu alte roade minunate, seminţele de susan, mac, floarea-soarelui, dovleac sau chimen oferind arome pentru orice gust.
Simbol al iubirii şi norocului


• La Luxemburg, în cea de-a patra duminică din postul Paştelui se organizează un festival numit „Duminica pretzelului”, la care băieţii dăruiesc prietenelor câte un covrig dulce, presărat cu fulgi de migdale. Mărimea covrigului arată cât de mult îi place băiatului fata căreia i-1 dăruieşte. La rândul ei, fata îi întoarce gestul dacă îl place şi, de Paşte, îi dăruieşte un ou decorat, ca o certitudine că sentimentele sunt reciproce.
• In landul german Bavaria, cârnaţii albi denumiţi Weisswurst se consumă împreună cu un brezei; de Crăciun, se atârnă în brad covrigei de turtă dulce glazuraţi cu ciocolată. în unele zone, pe 1 Ianuarie, prietenii fac schimb de covrigei dospiţi, îndulciţi şi mai mari de 50 cm, privind gestul ca pe un semn de noroc şi prosperitate în anul ce abia începe. Pe 1 mai, băieţii îndrăgostiţi pictează un covrig pe uşa iubitei lor.


 http://www.retete-bucatari.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu