Autor: Daniela Şerb
Ceremonia a avut loc la Palatul Artelor din Parcul Carol. În plus,
mareşalul francez a conferit oraşelor Bucureşti şi Mărăşeşti „Crucea de
război”; ceea ce a determinat primăria din Mărăşeşti să decidă ca pe
stema oraşului să apară Arhaghelul Mihail cu inscripţia „Pe aici nu se
trece”.
Cilindrul de ciocolată
Pentru a onora vizita ilustrului oaspete francez, celebrul cofetar
Grigore Capşa, furnizor al Casei Regale, a creat o prăjitură de
ciocolată a cărei formă cilindrică o sugera pe cea a caschetelor
militare franceze. Şi pentru că mareşalul suferea de diabet, maestrul
cofetar cu studii la Paris a preparat o prăjitură nici prea mică, nici
prea mare, pentru a putea fi consumată fără riscuri de cel în onoarea
căruia fusese inventată. Prăjitura care purta numele mareşalului era
făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome şi, mai ales, cacao de cea mai
bună calitate, toate îmbrăcate într-o delicioasă glazură de ciocolată.
Fursecuri şi cremă învelite în ciocolată
Prăjitura se prepara în două etape. Prima consta în prepararea
fursecurilor din albuşuri frecate cu zahăr. În amestec se adăugau apoi
gălbenuşurile, amestecate cu sare şi făină. Amestecul era pus la cuptor.
După ce fursecurile se răceau erau acoperite cu o cremă de ciocolată,
obţinută din unt moale, zahăr pudră, vanilie, rom, cacao, apă,
gălbenuşuri de ou şi frişcă. Peste primul fursec se aşeza un al doilea,
iar turnuleţul astfel obţinut se tăvălea prin glazură de ciocolată.
Rezulta o prăjitură cu o puternică aromă de cacao, care se topea, pur şi
simplu, în gură. Prăjitura Joffre a făcut înconjurul lumii,
fiind preluată de bucătăria franceză din a cărei tradiţie fusese
inspirată. Totodată, reţeta a intrat în oferta cofetăriei româneşti şi
nu există practic cofetărie în România care să nu prepare prăjitura cu
pricina.
Pentru consumatorii români, prăjitura Joffre a părut prea mică. Prin urmare, Casa Capşa a scos pe piaţă o altă versiune, mai generoasă – cea a tortului Joffre, obţinut după aceeaşi reţetă, dar cu gramaje mai mari.
Cine a fost mareşalul Joffre
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu