Ingrediente
Pentru aluat:
4 ouă;
¼ linguriţă de sare;
1 ceaşcă de zahăr;
2 linguriţe de coajă de lămâie rasă;
¾ ceaşcă de făină;
½ ceaşcă de cacao;
¼ linguriţă de praf de copt;
¼ linguriţă de scorţişoară;
2/3 ceaşcă de ulei de măsline.
Pentru glazură:
1 ceaşcă de zahăr;
¼ ceaşcă de cacao;
un praf de sare;
1 linguriţă de ulei de măsline.
Mod de preparare
1. Pe fundul unei tăvi rotunde unsă cu ulei de măsline se pune hârtie cerată (hârtie de copt). Separat, într-un castron se bat ouăle, până capătă o consistenţă lichidă. Se adaugă apoi zahărul şi zeama de lămâie şi se bat în continuare. Într-un alt vas se amestecă făina, cacaua, praful de copt şi scorţişoara, iar pudra astfel obţinută se adaugă peste ouăle bătute şi se omogenizează. La final se adaugă treptat uleiul de măsline, în 5 sau 6 ture, amestecându-se bine, iar coca se netezeşte cu o spatulă.
2. Aluatul se toarnă în tava pregătită şi se coace timp de 30 de minute la temperatura de 180 de grade, până când prăjitura creşte iar partea de deasupra se ridică înapoi atunci când este presată uşor în centru. Se scoate tava din cuptor şi se lasă la răcit timp de 10 minute. Prăjitura se desprinde din tavă cu ajutorul unui cuţit sau al unei spatule şi se răstoarnă cu faţa în jos pe un platou. Se îndepărtează hârtia cerată şi se răstoarnă încă o dată prăjitura, apoi se lasă la răcit.
3. Între timp, se prepară glazura, încălzind apa şi zahărul într-o cratiţă. Când zahărul începe să se topească, se adaugă cacaua şi sarea şi se amestecă bine. Se toarnă apoi uleul de măsline în compoziţie şi se amestecă mereu, până începe să fiarbă.
4. Glazura fierbinte se pune peste prăjitură cu ajutorul unei linguri şi se lasă la răcit. Se poate orna cu fructe, fistic, alune sau mentă, în funcţie de preferinţe. Această prăjitură se poate prepara în avans pentru o ocazie specială, fiind păstrată la frigider sau chiar în congelator. Secretul este ca blatul să fie acoperit şi adus la temperatura camerei înainte de glazurare, pentru a evita uscarea după dezgheţare.
http://www.tainelesanatatii.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu