Autor: Simona Deleanu
Sachertorte (Tortul lui Sacher) este o prăjitură de ciocolată
inventată de Franz Sacher, în 1832. Prăjitura era cadou pentru Klemens
von Metternich. Astăzi, tortul se găseşte doar în Viena şi în Salzburg,
iar în afara Austriei poate fi cumpărată dintr-un magazin din Bolzano,
Italia. Sachertorte este cel mai cunoscut desert austriac.
În 1832, Prinţul Metternich i-a dat bucătarului său misiunea de a crea
un desert care să impresioneze invitaţii importanţi. Franz Sacher nu era
bucătarul-şef, ci ucenicul acestuia, iar el primeşte sarcina de a
concepe prăjitura din simplul motiv că mentorul său era bolnav. Tortul
nu devine celebru decât odată cu Sacher, care îşi desăvârşeşte ucenicia
la Budapesta. După ce se întoarce la Viena, Sacher deschide un magazin
de delicatese culinare şi vin.
Reţeta prăjiturii, dar şi ingredientul secret al acesteia sunt
transmise din tată în fiu, primul care se îngrijeşte de afacere după
moartea lui Sacher fiind fiul cel mare, Eduard. Tortul a fost pentru
prima dată servit la Hotelul Sacher. Astfel, începând cu 1876, el devine
mândria vienezilor şi unul dintre cele mai cunoscute deserturi.
Hotelul Sacher a fost administrat de Anna Sacher, soţia lui Eduard. În
1930, Anna moare, iar în 1934, hotelul dă faliment, astfel că fiul lor,
Eduard Sacher, vinde drepturile de comercializare celor de la Demel.
Noii proprietari ai hotelului încep şi ei să vândă originala prăjitură
Sacher, astfel că după cel de-al Doilea Război Mondial, Demel şi Sacher
vor lupta în tribunal pentru vânzarea prăjiturii originale. Războiul din
tribunal are în vedere principalele ingredientele folosite: untul sau
margarina, straturile de marmeladă, dar şi numele tortului. Părţile vor
ajunge la o înţelegere în 1963, când stabilesc ca Hotelul Sacher să
vândă tortul original, care este obligatoriu să aibă această
specificaţie. Diferenţa dintre prăjitura vândută de Sacher şi cea
comercializată de Demel este că ultima are un singur strat de gem.
Prăjitura este compusă dintr-un amestec inedit de ciocolată, aluat şi
gem, trei straturi de aluat, având între ele un strat foarte subţire de
gem de caise, totul fiind acoperit generos cu două straturi de ciocolată
fină, dar densă, şi servit cu puţină frişcă proaspătă, fără zahăr.
Tortul are o glazură de ciocolată neagră. Acest amestec face din
Sachertorte o specialitate culinară emblematică pentru Austria.
Prăjitura originală a fost copiată, astfel că pot fi întâlnite
numeroase varaţii ale acesteia. Originalul însă a intrat în „Cartea
recordurilor” în 1998, când a fost creat un Sachertorte cu un diametru
de 2,5 metri.
http://www.historia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu