luni, 25 martie 2013
Efectele benefice ale ghimbirului
Ghimbirul este recunoscut pentru gustul si aroma conferite mancarurilor, insa cati dintre noi cunosc si efectele benefice pe care aceasta planta le detine asupra organismului uman? Astfel, radacina de ghimbir este folosita adesea pentru ameliorarea starilor de greata, precum si pentru a stimula procesul de digestie.
Ghimbirul este o planta originara din Asia de Sud-Est, fiind totodata cultivata si in Jamaica sau alte zone tropicale ale mapamondului. Radacina plantei de ghimbir este utilizata atat in scopuri culinare cat pentru efectele sale curative. In acest scop chinezii folosesc aceasta planta de mai bine de 2 500 de ani.
Efectele benefice ale ghimbirului
Ghimbirul actioneaza in mod eficient pentru ameliorarea sau prevenirea starilor de greata, afectiunilor sistemului digestiv si circulator sau artritelor. Astfel, ghimbirul este adesea recomandat femeilor insarcinate pentru ameliorarea greturilor de dimineata, precum si persoanelor care prezinta stari de greata sau varsaturi in momentul in care calatoresc si sunt obligate sa petreaca mult timp in diverse mijloace de transport. Deasemenea, ghimbirul si-a dovedit eficienta pentru tratarea diareei, precum si pentru stimularea procesului de eliberare a bilei, alaturi de ameliorarea crampelor stomacale si imbunatatirea circulatiei sanguine. In plus, ghimbirul are capacitatea de a mentine sanatatea sistemului cardiovascular prin scaderea gradului de alipire al trombocitelor cu grasimile din organism.
Uleiul din ghimbir, folosit pentru masaj, are capacitatea de a reduce durerile provocate de artrita, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Astfel, ghimbirul este adesea inclus in alcatuirea medicamentelor decongestive, avand in acelasi timp capacitatea de a minimiza simptomele afectiunilor respiratorii, racelilor si alergiilor.
Modul de folosire al ghimbirului
Ghimbirul dat prin razatoare amestecat cu zeama de la o lime se poate dovedi benefica pentru functionarea tractului digestiv, reducand in acelasi timp flatulenta. O alta forma de intrebuintare a ghimbirului este uleiul aplicat pentru dureri cronice. Deasemenea medicii specialisti recomanda extractul de ghimbir pentru reducerea inflamatiilor.
In mometul in care alegeti un supliment pe baza de ghimbir este extrem de important ca acesta sa va orientati spre acele produse ce contin compusi puri de ghimbir, precum gingerol si shagaol, acestia fiind compusi activi. Totodata, ghimbirul poate fi administrat si sub forma de pastile de 100 pana la 200 mg de 3 cel mult 3 ori pe zi. Praful de ghimbirul se va administra in cantitate de ½ sau ¾ de lingurita de cel mult 3 ori pe zi. Radacina proaspata de ghimbir poate fi consumata de pana la 4 ori pe zi, in vreme ce in forma de cristale se recomanda administrarea de maxim 2 ori pe zi.
Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca in prezent nu au fost descoperite efectele negative ale suplimentelor pe baza de ghimbir. Deasemenea aceasta planta nu interactioneaza cu nici un alt medicament sau supliment alimentar.
Ghimbirul poate fi administrat inainte de efectuarea unei interventii chirurgicale pentru a evita aparitia greturilor postoperatorii, insa administrarea acesteia trebuie sistata cu cel putin 3-4 ore inainte de operatie, intrucat datorita efectului asupra trombocitelor creste riscul de aparitie a hemoragiilor. In cazul persoanelor care urmeaza radioterapii sau chimioterapie, ghimbirul poate fi administrat in siguranta pentru a preveni aparitia iritatiilor stomacale.
Exista si cateva precautii in ceea ce priveste efectele ghimbirului asupra organismului. In acest sens este recomandat ca femeile insarcinate sa sisteze tratamentul cu ghimbir incepand cu sfarsitul cele de-a 2-a luni de sarcina, iar dozajul nu trebuie sa depaseasca 250mg de 4 ori pe zi. In plus, persoanele diagnosticate cu afectiuni ale colecistului (vezica biliara) trebuie sa se adreseze medicului specialist inainte de a lua suplimente pe baza de ghimbir.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu