Autor: Alexandru Zaharia
Un desert aparte, răcoros, care să nu fie din cale-afară de
dulce şi care nu conţine vreo combinaţie de fructe, poate doar un strop
de alcool (pentru sporirea rafinamentului) şi mult, foarte mult soi
nobil.În definitiv, această prăjitură – cunoscută acum în Polonia sub denumirea de kremówka papieska – a împrumutat două nume cu greutate ale istoriei universale.
Aşa cum aflăm de obicei din istorie, diferite lucruri şi aspecte comune
ale vieţii noastre capătă o dezirabilă aură de nobilitate atunci când
personaje ieşite din comun iau contact cu ele. Pe vremea când Karol
Wojtyla, viitorul Papa Ioan Paul al II-lea, ieşea de pe băncile liceului
din Wadowice cu diploma de egzamin maturalny (examenul de maturitate), în Polonia, prăjitura purta deja o denumire care să-i asigure succesul: napoleoska (după Napoleon Bonaparte) sau kremowska
(după umplutura acesteia). Povestea zice că Wojtala, mare amator de
astfel de „cremoase”, a participat la un pariu care avea drept provocare
înfulecarea a cât mai multe astfel de prăjituri. Viitorul Papă a
pierdut pariul, dar doar după ce a mâncat 13 bucăţi...
Poftitul desert era, de fapt, o adaptare locală a prăjiturii mille-feuille.
Preparat din două rânduri de multiple straturi de foietaj fin, avea la
mijloc cremă făcută din lapte, smântână şi gălbenuşuri de ou (pe care
francezii o mai numesc „crème anglaise”). După ce este astfel
„ansamblată”, prăjitura e tăiată în dreptunghiuri şi pudrată cu zahăr
vanilat. Uneori, „cremoasa” conţinea şi un strop de alcool, însă Papa
Ioan Paul al II-lea avea o slăbiciune pentru varianta tradiţională, pe
care o cumpăra în adolescenţă.
După ce Papa şi-a manifestat public aprecierea pentru această prăjitură, denumirea ei s-a transformat instantaneu în kremówka papieska (uneori precedat de wadowickie,
care stabilea originea acestei reţete), un semn discret de apreciere al
poporului polonez pentru cel mai iubit conaţional. În cofetăriile de la
noi prăjitura se numeşte cremşnit sau crempita, în Italia se cheamă mille foglie, în Marea Britanie o veţi găsi ca vanilla slice, iar în Spania ca milhojas.
http://www.historia.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu