vineri, 23 august 2013

Croissantul, mitologie gastronomică

Autor: Alexandru Zaharia 

Fac prinsoare că, de fiecare dată când aţi auzit de felul acesta de mâncare, gândul v-a dus la vacanţa petrecută la Parissau la patiseria franţuzească, recunoscută pentru foietajele sale care se topesc în gura pofticioşilor; sau la vreun chef care dă ordine subalternilor să împăturească de dimineaţa până seara straturi de cocă fragedă. Şi asta pentru că o denumire mai franţuzească şi o mâncare „cu ştaif” mai răspândită decât croissantul mai rar întâlneşti. Totuşi, originile acestui corn de origine nobilă sunt atât de incerte încât apariţia lui a fost decretată drept cel mai mare mister culinar din toate timpurile.
Una dintre legendele care circulă despre acest produs de patiserie, notată în Larousse Gastronomique din 1938, istoriseşte cum croissantul (literal, semilună în limba franceză) ar fi apărut prima oară în cuptoarele brutarilor din Budapesta, în 1686, când otomanii asediau oraşul de pe malul Dunării. Pentru a ajunge tocmai în inima citadelei, turcii au săpat tuneluri. Brutarii, lucrând noaptea, au auzit zgomotele şi au dat alarma. Invadatorii au fost alungaţi şi brutarilor care salvaseră Budapesta li s-a dat voie să pregătească o specialitate de patiserie în forma unei... semilune, emblema drapelului otoman. Alţi istorici ai gastronomiei sunt de părere că povestea cu tunelurile otomane e adevărată, însă anul e 1683, iar oraşul de pe Dunăre e... Viena!

„Boulangerie viennoise”

Oricum, primele referiri în scris ale croissantului apar în Franţa de-abia în anul 1853, în Des substances alimentaires, la secţiunea „pâini de lux”. Versiunea care a primit cele mai multe voturi din partea istoricilor are drept protagonistă cea mai cunoscută patiserie din Paris, „Boulangerie viennoise”. De altfel, micul dejun al Mariei Antoaneta (foto) a fost suspectat că ar fi conţinut şi câte un „croissant” („un soi de pâine pe care obişnuia să o consume în copilărie, la Viena”, după spusele unei servitoare).
Reţeta, care s-a păstrat până acum neschimbată în esenţă (cu mici variaţiuni în funcţie de continent), ar putea fi enunţată cam aşa: o pastă de praline, migdale sau ciocolată este pusă în mijlocul unui aluat rulat bine şi copt. În Franţa şi Spania, croissantul e vândut de obicei fără umplutură şi servit fără ados de unt. În Lisabona, croissantul e ceva mai nepretenţios, straturile de cocă fiind parcă mai puţine, însă foarte galbene de la untul folosit fără rezerve. În Statele Unite, însă, umplutura e nelipsită, cornurile de acest fel fiind adesea deghizate în sandwich-uri umplute cu şuncă şi caşcaval sau feta, ori spanac. În unele ţări din America Latină, această specialitate este servită alături de cafeaua de la micul dejun sau lamerienda (varianta latino a ceaiului de la ora cinci). Chiar şi în îndepărtata Japonie se pot servi aceste cornuri – aici au crusta dulce (de obicei, din ciocolată). Un lucru e clar, însă: cel mai rafinat croissant îl veţi găsi însă tot la braseriile de pe malul Senei. 

Baclavaua a declanşat un «război» între Grecia şi Turcia

Baclavaua a declanşat un «război» între Grecia şi Turcia

Autor: 
Poate unul dintre cele mai dulci şi mai controversate războaie contemporane, care se desfăşoară chipurile din antichitate, este cel al desertului baclava.
Pe cât de gustos, pe atât de controversat este desertul pe care astăzi îl asociem cu bucataria tradiţională grecească, sau cel puţin aşa vor grecii să credem. Am menţionat corect grecească, pentru ca "războiul" dintre istoricii turci şi cei greci nu pare să îşi găsească o finalitate prea curând.
În timp ce grecii susţin că baclavaua este o invenţie antică elenă, dovada fiind după părerea lorDeipnosophistae (lucrare din secolul al III-lea d.Hr. aparţinând literaturul grec Athenaeus, în care apare menţionat desertul koptoplakous, o formă străveche a baclavalei), turcii afirmă că în lucrarea respectivă este vorba, de fapt, de halva, iar baclavaua a apărut abia în Evul Mediu, în zona oraşului Gaziantep.
Ulterior a fost preluată ca unul dintre deserturile preferate ale sultanilor de la Palatul Topkapi. În sprijinul istoricilor turci stă şi faptul că mai toate popoarele din zona sud-caucasiană au acest desert. Ba chiar sunt voci, care îl atribuie Persanilor. Vom accepta varianta istoricilor turci, mai ales că o tradiţie a monarhilor otomani, încă din secolul al XV-lea, numită Baclava Alayi, impunea ca în fiecare sărbătoare sfântă de Ramadan, sultanul să prezinte ienicerilor tavi cu baclava, aceasta fiind şi cea mai veche menţiune clară a deliciosului desert.
Baclavaua este, practic, o prajitura formată din straturi suprapuse de foi de aluat foarte subţiri, în care a fost presarat din belşug miez pisat de fistic şi/sau nucă. La acestea se adaugă şi zahăr, miere de albine şi scorţişoara pentru ca, la final, când prajitura a fost rumenită la cuptor, peste toate să se adauge o porţie consistentă de sirop sau de apă de trandafiri.
Rezultatul este fabulos... dovandă fiind aria largă de răspândire a acestui desert. Astăzi, baclavaua este pregătită, cu variaţiuni ce depind de fiecare zonă geografică, din China şi până în SUA

Bunătăţi cu miere şi nuci din bucătăria sultanului

Autor: Daniela Şerb
Compusă din foi suprapuse de aluat, marinate în unt topit şi miere şi acoperite cu nuci, fistic şi alune zobite, baclavaua este, probabil, unul dintre cele mai dulci deserturi cu putinţă.
Înainte de a fi coaptă, prăjitura se taie în bucăţi mici, dreptunghiulare sau triunghiulare, pentru a se putea prelinge uşor pe gât, oferind oaspetelui un deliciu gustativ rar întâlnit. Se serveşte acoperită cu un sirop format din miere, apă de trandafiri şi apă de flori de portocal.
Originea denumirii de baclava este, însă, necunoscută. În limba engleză numele acestui desert provenit din Imperiul Otoman datează din 1650. După unii istorici, denumirea prăjiturii ar avea rădăcini mongole, după alţii, persane, fără a se putea proba cumva toate acestea.
Cu toate că istoria desertului este neclară şi revendicată deopotrivă de mai multe grupuri etnice, potrivit dovezilor existente, baclavaua este puternic legată de bucătăria turcească şi de cea a Asiei centrale. Există un motiv pentru care această prăjitură se număra printre favoritele sultanilor, cu multele lor haremuri. Mierea şi fisticul sunt două produse despre care se crede că au efecte afrodisiace dacă sunt consumate cu regularitate.
Una dintre cele mai vechi reţete de ceea ce s-ar putea numi bunica acestui desert a fost descoperită într-o carte de bucate din China, scrisă în 1330, pe timpul dinastiei mongole Yuan.
Variante ale desertului
În Afghanistan, desertul se serveşte tăiat în formă triunghiulară şi acoperit cu o crustă de nuci pisate, iar în Armenia, baclavaua este pudrată cu scorţişoară şi cuişoare. În Balcani, baclavaua reprezintă unul dintre cele mai populare deserturi, fiind preparată şi consumată de musulmani în luna sfântă a Ramadanului.
Şi creştinii o prepară în diferite ocazii, inclusiv de Paşte sau de Crăciun. În Grecia, de exemplu, prăjitura trebuie să aibă 33 de foi, câţi ani a trăit Hristos.